Bikubenfonden har tilsyneladende valgt at ignorere klare anbefalinger fra sin egen investeringsrådgiver om at stoppe med at investere i klimaskadelige selskaber.
Bikubenfonden har nemlig i dag aktier i adskillige fossile selskaber, som fonden er blevet anbefalet at skille sig af med.
Bikubenfonden har gennem kapitalforvaltere investeret i nogle af verdens mest forurenende selskaber inden for olie og gas, herunder olieselskaberne Petróleos Mexicanos og Petróleos de Venezuela, som er blandt de 12 største CO2-udledere på verdensplan.
Det kunne Fundats afsløre i sidste uge, hvor det også viste sig, at Bikubenfonden er med til at finansiere kontroversielle selskaber med sager om menneskerettighedsbrud og børnearbejde på samvittigheden.
Oplysningerne fremgår af den nyeste såkaldte bæredygtighedsanalyse af Bikubenfondens aktieportefølje, som fonden hvert år får gennemført af en ekstern investeringsrådgiver.
"Lad mig starte med at slå fast, at de investeringer, som Fundats omtaler, er problematiske. Det er langt fra i orden, at vi med penge er involveret i selskaber, der bliver beskyldt for børnearbejde, dyremishandling og sort olievirksomhed," skrev direktør Søren Kaare-Andersen i et LinkedIn-opslag, efter at Fundats havde offentliggjort oplysningerne.
Men hvor sagerne om børnearbejde er nye, har Bikubenfonden længe vidst besked om netop de sorte olievirksomheder.
Da Bikubenfonden sidste år fik lavet en tilsvarende bæredygtighedsanalyse, advarede fondens investeringsrådgiver, det danske selskab Curo Capital, nemlig specifikt om, at Bikubenfondens investeringer ikke stemte overens med målsætningen i Paris-aftalen.
"I år har vi også målt på porteføljens klimaaftryk. Den samlede portefølje ender på en temperaturscore på 2,9 grader, hvilket ikke understøtter Paris-aftalen," påpegede Curo Capital i februar 2023.
Derfor leverede investeringsrådgiveren en konkret anbefaling om at droppe de fossile selskaber, som er ekskluderet af danske pensionsselskaber på grund af deres klimaaftryk:
"Det er blandt de danske pensionskasser blevet normen at ekskludere områder inden for fossile brændstoffer, herunder specielt tjæresand og termisk kul, da disse to typer fossile brændstoffer er utroligt forurenende. Vi anbefaler, at Bikubenfonden implementerer den samme eksklusion og dermed lægger sig op ad standarden for danske professionelle investorer," skrev rådgiveren således i 2023.
Ikke desto mindre er Bikubenfonden fortsat med at investere i netop fossile selskaber på danske ekslusionslister.
Internationale oliegiganter
I dag, et år senere, har Bikubenfonden nemlig stadig aktier i mindst ni selskaber, der er ekskluderet af ét eller flere danske pensionsselskaber på grund af deres klimaskadelige aktiviteter.
"Det er jo prisværdigt, at Bikubenfonden laver disse bæredygtighedsanalyser. Men det er svært at se argumenterne for, at man alligevel ikke følger sin egen investeringsrådgivers anbefaling om at ekskludere de værste fossile selskaber," siger Thomas Meinert Larsen, kampagneleder for Ansvarlig Fremtid, en gruppe i Klimabevægelsen med fokus på investeringer.
Det er vores vurdering, at der er et betydeligt rum for forbedring, såfremt Bikubenfonden har ambitioner om at skabe en klar strategisk sammenhæng mellem sit filantropiske virke og sin investeringsportefølje.
Bikubenfondens bæredygtighedsanalyse, 2022
Ifølge Bikubenfonden selv er bæredygtighedsanalyserne "et vigtigt redskab for os til at arbejde mod mere ansvarlighed og bæredygtighed." Og med direktør Søren Kaare-Andersens ord er den indsigt, Bikubenfonden får gennem bæredygtighedsanalyserne, "afgørende for, at vi kan sætte ind, som vi gør."
"Efter min mening stemmer investeringsporteføljer, der inkluderer store fossile brændstofselskaber, ikke overens med at støtte Paris-aftalen eller den grønne omstilling," siger Andreas Rasche, professor i virksomhedsansvar ved CBS, som til daglig forsker i blandt andet bæredygtige investeringer.
De ni sortlistede selskaber, som Bikubenfonden gennem sine kapitalforvaltere tjener penge på, tæller – foruden førnævnte Petróleos de Venezuela og Petróleos Mexicanos – det canadiske olieselskab Whitecap Resources, det brasilianske olieselskab Petrobras, britiske Kondor Finance, som finansierer olieudvinding, og Sinopec Marketing, en gren af det kinesiske China Petroleum & Chemical Corporation, som foruden olie også har aktiviteter inden for kul.
De seks selskaber er fremhævet i Bikubenfondens bæredygtighedsanalyse for deres placering på danske eksklusionslister. Fundats' research viser, at mindst tre andre selskaber i Bikubenfondens portefølje også er ekskluderet af danske pensionsselskaber på grund af deres klimaaftryk.
Det gælder energiselskabet Saudi Electricity Co., den kinesiske stålproducent Baoshan Iron & Steel og den amerikanske industrikoncern Cummins Inc.
Serie: Skadelige investeringerFundats har i en række artikler sat fokus på danske fondes investeringer, som i flere tilfælde omfatter aktier og obligationer i verdens mest klimaskadelige selskaber. Investeringer, der ofte strider mod fondenes egne grønne løfter.
Læs de seneste artikler i serien her:
Undersøgelse afslører børnearbejde blandt Bikubenfondens investeringer
Kongehusets fonde investerer i verdens mest klimaskadelige selskaber
Spar Nord Fonden vil luge ud i klimaskadelige investeringer
Dansk grundforskning bliver finansieret med kulsorte aktier
Modarbejder Paris-aftalen
Også Thomas Meinert Larsen svarer "klart nej" på, om en investeringsportefølje som Bikubenfondens kan siges at understøtte den grønne omstilling.
"Selskaber som Petrobras, Petróleos de Venezuela og Petróleos Mexicanos bør, som selskaberne drives nu, ikke være at finde i danske fonde," siger Thomas Meinert Larsen.
"En investeringsstrategi, der baserer sig på de danske pensionsselskabers eksklusionslister samlet set, ville formodentlig udelukke størstedelen af disse problematiske selskaber, men muligvis ikke dem alle," siger han.
I dag udgør selskaberne inden for fossile brændstoffer 3,1 procent af Bikubenfondens samlede investeringsportefølje. Det er dog en forbedring fra sidste år, hvor de fossile selskaber udgjorde 4,8 procent af investeringerne. Selskaber med aktiviteter inden for tjæresand, som Bikubenfondens rådgiver har fremhævet som særligt problematiske, indgår ikke i porteføljen, mens termisk kul indgår i begrænset omfang.
Tre af selskaberne i porteføljen fremhæver rådgiveren som "worst in class", altså de allerværste blandt fossile selskaber, baseret på deres tilgang til klimainitiativer.
"Tre selskaber stikker ud på at modarbejde Paris-aftalen igennem lobbyisme. Disse tre er Petrobras, Petroleos Mexicanos og Rio Tinto," skriver Curo Capital.
Parisaftalen, som Danmark underskrev i 2015, er juridisk bindende og kræver, at den globale udledning af drivhusgasser bliver halveret inden 2030.
Det omtalte selskab Rio Tinto Group, et britisk-australsk mineselskab, er i øvrigt også på danske eksklusionslister, men på grund af brud på menneskerettigheder, ikke på grund af sit klimaaftryk.
Andre selskaber i Bikubenfondens portefølje er også ekskluderet hos danske pensionsselskaber på grund af menneskerettighedsbrud eller kontroversielle våben.
Fakta: Bikubenfondens bestyrelseNiels Smedegaard
BestyrelsesformandMaria Rørbye Rønn
Næstformand
Generaldirektør, DRLouise Gade
Bestyrelsesmedlem
Executive Vice President, People, Culture & Sustainability, Salling GroupDorrit Vanglo
Bestyrelsesmedlem
Bestyrelsesformand, Danmarks Eksport- og InvesteringsfondMarie Nipper
Bestyrelsesmedlem
Direktør, ArkenMads Roke Clausen
Bestyrelsesmedlem
Direktør, Landsorganisationen for sociale tilbudSheela Maini Søgaard
Bestyrelsesmedlem
Adm. direktør og partner, Bjarke Ingels Group
Betydeligt rum for forbedring
Faktisk går anbefalingerne om bæredygtige investeringer helt tilbage til 2022, hvor Bikubenfonden første gang offentliggjorde sin bæredygtighedsanalyse. Dengang var investeringsrådgiverens anbefaling mere abstrakt og handlede ikke konkret om at følge pensionsselskabernes eksklusionslister. Men konklusionen var ikke mindre klar.
"Det er vores vurdering, at der er et betydeligt rum for forbedring, såfremt Bikubenfonden har ambitioner om at skabe en klar strategisk sammenhæng mellem sit filantropiske virke og sin investeringsportefølje," skrev Curo Capital i foråret 2022.
"Vi anbefaler, at Bikubenfonden på denne baggrund præciserer sine ambitioner om at skabe impact gennem sin investeringsportefølje, beslutter helt konkrete målsætninger for hvilke bidrag, man ønsker at yde, og hvor store de bidrag skal være på sigt. Det kan eksempelvis være specifikke FN verdensmål, som man ønsker at yde et særligt bidrag til," skrev Curo Capital, som dengang nåede frem til, at fire procent af omsætningen fra virksomhederne i Bikubenfondens likvide portefølje kommer fra produkter, som "direkte er skadelige for miljøet", primært fossile brændstoffer og minedrift.
"Ikke i mål endnu"
Thomas Meinert Larsen peger på, at klare aftaler med Bikubens kapitalforvaltere er den bedste måde at sikre en mere bæredygtig investeringsportefølje. En øvelse, der ikke er vanskelig, påpeger han.
"Hvis Bikubenfonden ønsker at investere mere klimavenligt, kræver det klare aftaler med kapitalforvalterne om hvilke typer af selskaber i den fossile industri, man ikke ønsker i porteføljen," siger Thomas Meinert Larsen.
"Det ville ikke være svært at lave den slags aftaler. De fleste kapitalforvaltere kan sagtens håndtere, at kunden opstiller kriterier om klimavenlige investeringer," siger han.
Investeringspolitik er almindeligvis en sag for bestyrelsen. Og Bikubenfonden bekræfter, at bæredygtighedsanalysens anbefalinger bliver behandlet på bestyrelsesmøder.
Derfor har Fundats bedt om at tale med bestyrelsesformand Niels Smedegaard. Han har ikke ønsket at stille op til interview.
Det er svært at se argumenterne for, at man alligevel ikke følger sin egen investeringsrådgivers anbefaling om at ekskludere de værste fossile selskaber
Thomas Meinert Larsen – kampagneleder, Ansvarlig Fremtid
I stedet har Bikubenfondens presseafdeling sendt skriftlige svar fra direktør Søren Kaare-Andersen, som ikke direkte besvarer vores spørgsmål.
Har bestyrelsen fået forelagt bæredygtighedsanalysen fra februar 2023 – og besluttet ikke at følge anbefalingen om at implementere den samme eksklusion som de danske pensionsselskaber?
"Bæredygtighedsanalysen anbefalinger såvel som andre bæredygtighedstiltag bliver behandlet på bestyrelsesmøder. Her overvejer bestyrelsen løbende, hvilke værktøjer og anbefalinger der kan tages i brug for at agere mere bæredygtigt og ansvarligt. Vi er ikke i mål, men vi bevæger os i en mere bæredygtig retning, og heldigvis går det fortsat fremad," skriver Søren Kaare-Andersen.
Hvad er argumentet for ikke at ekskludere de samme fossile selskaber som pensionsselskaberne – og altså bibeholde nogle af verdens mest klimaskadelige selskaber i porteføljen?
"Vi arbejder med at skille os af med nogle af de mest klimaskadelige selskaber. Vi er allerede i gang med at sælge Petroleos de Venezuela, som inden for få måneder er helt ude af vores investeringsportefølje."
"Samtidig har vi brugt de sidste års tid på at omlægge dele af vores investeringer, købt mere bæredygtige fonde og frasolgt mindre bæredygtige fonde. Vi arbejder med at lægge pres på, der hvor vi kan, og skubbe på udviklingen blandt både selskaber og forvaltere. Men vi er ikke i mål endnu – det erkender vi," skriver Søren Kaare-Andersen.